vrijdag 2 mei 2008

Amerikanen gaan tot aanval over in Garmser in Helmand

Deze week hebben Amerikaanse mariniers en Britse troepen een offensief ingezet in het district Garmser in de provincie Helmand in zuidelijk Afghanistan. De aanval werd dinsdagochtend voor het ochtendgloren ingezet.

Militairen hebben verklaard dat de troepen posities van de Taliban hebben opgeruimd. Amerikaanse mariniers bestormden de stad die in handen was van de Taliban.

De Amerikaanse mariniers zijn onderdeel van de 24th Marine Expeditionary Unit, versterkingen die de laatste tijd zijn overgebracht naar het zuiden.

Begin dit jaar besloten de VS zelf extra soldaten naar het zuiden te sturen nadat ze tevergeefs anderen onder druk hadden gezet om daar te hulp te komen. Men hoopte vooral op Duitse of Franse steun, maar die komt niet naar het zuiden.

De mariniers voerden aanvallen uit met helikoptergunships om een compound van de militanten te verwoesten. Patrouilles te voet trokken daarna het stadje Garmser binnen.

Enkele honderden mariniers, waarvan er veel al in Irak hebben gevochten, kregen te maken met zwakke weerstand van de Taliban.

Het doel van de operatie is de NAVO-aanwezigheid in het gebied uit te breiden waar veel opiumvelden zijn en dat te boek staat als een bolwerk van de Taliban.

De Britten hadden wel een kleine basis aan de noordelijke rand van Garmser, maar de opstandelingen hadden het platteland onder controle helemaal tot aan Pakistan.

De Amerikaanse commandant Tom Clinton jr. zei in een verklaring dat er geen gewonden waren gevallen aan de kant van de Amerikanen.

Clinton is de Amerikaanse commandant op Forward Operating Base Dwyer, een Britse basis tien kilometer ten westen van Garmser. Hij zei dat er vuurgevechten plaatsvonden tussen militanten en mariniers.

Een elfjarige jongen raakte gewond aan zijn borst door de explosie van een raket die opstandelingen af zouden hebben gevuurd op de mariniers, aldus Clinton. De jongen werd overgevlogen naar een hospitaal van de Britten.

Clinton zei dat ze niemand hadden gezien die geen wapen droeg. Hij liet weten dat er op de Amerikanen werd geschoten. De mariniers zeggen dat ze raketten hebben gevonden en materiaal om bommen te maken.

De commandant zei dat een groot deel van Garmser was verlaten door de burgers. Er waren ongeveer 100 Taliban in de stad en in de omgeving ervan.

De aanval op Garmser was de eerste grote operatie van de 2.300 mariniers van het 24th Marine Expeditionary Unit, die in april in Afghanistan arriveerden vanuit hun Camp Lejeune in North Carolina voor een periode van zeven maanden in Afghanistan.

Veel van de manschappen dienden eerder in de gewelddadige provincie Anbar in het westen van Irak.

Een Amerikaanse kapitein zei dat zijn mannen laten zien hoe ze het ook in Irak aanpakten. Volgens hem gaat het niet alleen om vechten, maar ook om wederopbouw en economische ontwikkeling.

Rond de jaarwisseling kwamen de Amerikanen te hulp om de stad Musa Qala in het noorden van Helmand in te nemen op de Taliban. Bij deze operatie waren ook Britse en Afghaanse troepen betrokken. Nederlanders hielpen toen met hun Chinook-helikopters bij transport.

Het district Garmser ligt in het zuidoosten van de provincie Helmand. Het is een uitgestrekt district maar de meeste mensen wonen langs de Helmand rivier. De rest bestaat voornamelijk uit woestijn. In het district is het arm. Landbouw is de voornaamste bron van inkomsten.

In Helmand wordt de meeste opium van Afghanistan geproduceerd. Er wordt gezegd dat de opbrengst daarvan wordt gebruikt om de opstand van de Taliban te financieren.

Geen opmerkingen: